Wat kost natuurinclusief bouwen?

Hier vind je een overzicht van de veel voorkomende maatregelen om natuurinclusief te bouwen en de kosten die je kunt verwachten

Huismus nestkast inbouw

Nestkasten

Wat kost een nestkast of vleermuiskast?

Een nestkast kost doorgaans zo’n 30 euro per stuk. Vleermuiskasten zijn vaak wat complexer van ontwerp met meerdere compartimenten en daardoor wat duurder. Een gewoner vleermuiskasten voor minder dan 10 dieren kost rond de 40 euro. Kraamkasten of bijvoorbeeld massaverblijven kunnen tot wel 500 euro kosten.

Wat kost een maatwerk faunaverblijf?

Zeker voor vogels is het heel goed mogelijk om bijvoorbeeld nestkasten en broedplaatsen in een dakrand te  maken. De architect kan dit mee ontwerpen (Nest kan hierbij helpen). De kosten voor de realisatie kunnen dan heel laag zijn, omdat er alleen ingangen moeten komen en tussenschotten om compartimenten te maken.

Groen dak van sedum, kruidenrijk of intensief groen dak

Wat kost een groen dak?
Een groen sedumdak kost zo’n 50,- per m2. De kosten voor een meer intensief groen dak met struiken, planten en bomen kost eerder €100,- per m2.

Groen dak
Groene gevel

Geveltuin en groene gevel

Wat kost een geveltuin?

Een geveltuin kan aangelegd worden voor zo’n 50 euro per meter. Dit zijn dan de kosten voor planten en aarde en eventueel een opsluitband. De rand kan ook gemaakt worden van de tegels die er eerder lagen. Dat scheelt weer kosten en dan hoef je deze niet af te voeren.

Wat kost een groene gevel?

De kosten voor een groene gevel zijn iets hoger dan die van een geveltuin, omdat hier de kosten van het klimsysteem bij komen. Een klimsysteem kost zo’n 20 euro per m2, waarmee de totale kosten per meter voor een groene gevel zo’n 70 euro per meter zullen zijn.

Open bestrating als klimaatbestendige oplossing

Wat kost open bestrating?

Open bestrating is doorgaans niet duurder dan andere soorten bestrating. Wanneer het gebruik het toelaat, is dit daarom een natuur-inclusieve maatregel die je zonder additionele kosten kunt toepassen. Doen dus!

Open bestrating
Egelpassage

Groene tuinafscheiding en doorgangen voor egels

Wat kost een natuurlijke erfafscheiding?

Bij nieuwbouw is er normaalgesproken geen meerprijs voor natuurlijke erfafscheidingen t.o.v. een hekwerk of muur. De kosten zijn natuurlijk wel afhankelijk van het soort en de grootte. Volwassen hagen zijn duurder in aanschaf dan kleinere hagen die nog moeten groeien. Een groene erfafscheiding kun je al aanschaffen vanaf 30 euro per meter.

Wat kost een egelpassage?

Een egelpassage kan gemakkelijk van restmateriaal, zoals een 30cm buis gemaakt worden. Je kunt ook ontworpen varianten kopen voor een paar euro per stuk.

Inheemse bomen, struiken en vlinderbosjes

Wat kost een inheemse boom?

Een inheemse boom van enige grootte kost zeker 55 euro per stuk.

Wat kosten inheemse struiken of een vlinderbosje?

Vaste inheemse planten kosten zo’n 30 euro per m2.

Wil je vrijblijvend kennismaken? Neem contact op!

Bij steeds meer bouwprojecten is het gewenst of zelfs verplicht om natuur-inclusieve maatregelen te nemen. Een natuurvriendelijke omgeving is daarnaast ook veel prettiger om in te wonen.

Wil je weten hoe je de natuur mee kunt nemen in jouw bouwproject? Neem contact op!

Nest logo met tagline wit

Nest realiseert een beter leefklimaat en meer biodiversiteit in de gebouwde omgeving.

Contact

GRATIS CHECKLIST

Bouwbesluit voor de dieren

Ontvang de checklist met randvoorwaarden voor de 3 meest voorkomende gebouw-bewonende diersoorten. Te gebruiken voor: