Een complete biotoop op de gevel

Bij natuurinclusief bouwen is het wenselijk om net zo veel woningen voor dieren te realiseren in het gebied als voor mensen. En natuurlijk niet alleen de verblijven, maar ook het voedsel en de beschutting. Een complete biotoop waar de dieren alles in vinden wat ze nodig hebben.

 

Nest kan als architect voor de dieren hierbij helpen. We ontwerpen een complete, biobased en natuur-inclusieve groene gevel passend bij de architectuur van een gebouw. Een biotoop op de gevel dus. Dit kan kostenefficiënt, en optioneel doen we dit met ‘green street art‘ om de gevel een ‘wow’-effect te geven.

 

Daarbij zorgen deze groene gevels niet alleen voor biodiversiteitsgroei, maar zijn ze ook verkoelend, voorkomen ze wateroverlast, werken ze stress verlagend op bewoners en maken ze de wijk prettiger om doorheen te wandelen.

Biotoop op de gevel

Wat is het verschil tussen een geveltuin en een biotoop op de gevel?

Het verschil tussen een gewone geveltuin en een 'biotoop op de gevel' is dat de beplanting en de nestkasten samen juist dat bieden wat een diersoort nodig heeft. Klinkt logisch, maar meestal worden deze los van elkaar ontworpen. Wij zorgen dat de beplanting voor voedsel en beschutting zorgt en past bij de aangebrachte woningen. Gebiedsontwikkeling voor dieren dus.

Meerdere biotopen voor Blokje Opnieuw

Voor Dura Vermeer maakten we het natuur-inclusieve ontwerp voor het Blokje Opnieuw concept. Hierin zitten de verblijven (H voor hotels), restaurants (R bij de beplanting) en de beschutting die we aanduiden met P+R. Door de wens om bewoners bewust te maken van de dieren en de beperkte tijd voor de realisatie, voegden we   verblijven aan de gevel. Dit kan ook met slim ontworpen inbouwvoorzieningen voor dieren.

Dura Vermeer Blokje Opnieuw Natuurinclusief
Groene gevel als biotoop

De voordelen van een groene gevel met een complete biotoop:

Stepping stones helpen dieren en gebouweigenaren bij toekomstig onderhoud

Wanneer deze groene gevels in meerdere projectontwikkelingen in de wijk worden toegepast, ontstaan door de wijk heen de zogeheten ‘stepping stones’ die ervoor zorgen dat de populaties goed kunnen groeien. Bij onderhoud over een aantal jaar kan dan gebruik gemaakt worden van de andere stepping stones om aan de wet natuurbescherming te voldoen. Dit zal de gebouweigenaar kosten en gedoe gaan schelen.

Stepping stones - biotoop op de gevel - Nest architect

Green Street Art

Ook biotopen op de gevel hebben tijd nodig om te groeien. Om een saaie, kale gevel te voorkomen, ontwerpen we een groene gevel die past bij de architectuur van het gebouw en die jaarrond en vanaf dag 1 een inspirerend beeld geeft. Zo maken we een echte bestemming voor een wandeling in de buurt die insta-waardig is om de natuurbeleving nog verder te vergroten.

Wil je vrijblijvend kennismaken? Neem contact op!

Bij steeds meer bouwprojecten is het gewenst of zelfs verplicht om natuur-inclusieve maatregelen te nemen. Een natuurvriendelijke omgeving is daarnaast ook veel prettiger om in te wonen.

 

Wil je meer weten over deze groene gevels en hoe we samen kunnen werken om ze te realiseren in jouw project? Neem contact op!

Nest realiseert een beter leefklimaat voor mens en dier in de gebouwde omgeving.

Contact

GRATIS CHECKLIST

Bouwbesluit voor de dieren

Ontvang de checklist met randvoorwaarden voor de 3 meest voorkomende gebouw-bewonende diersoorten. Te gebruiken voor: