De Eekhoorns in Nijkerk verhuizen

Als architect voor de dieren werken we ook aan gebiedsontwikkeling. Zo bouwen we hotels, bruggen en restaurants, ook voor de eekhoorns. Wat was er aan de hand? De Gemeente Nijkerk wilde nieuwe woningen realiseren. Uit het ecologisch onderzoek bleek echter dat er in dit gebied jaarrond beschermde nesten van eekhoorn aanwezig zijn. Daarom hielpen we de eekhoorns verhuizen naar een ander deel van het projectgebied. Zo’n verhuizing met de aanleg van een nieuw leefgebied in verband met een projectontwikkeling is een voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Zo blijven de eekhoorns een prettig leefgebied houden, samen met de mensen die hier komen wonen.

Eekhoornkast duurzaam bevestigd aan een boom
Een groot deel van de groene inrichting van het plangebied blijft gelukkig behouden, met name de voor eekhoorn belangrijke houtige beplanting aan de west- en zuidzijde.
 
De eekhoorns hebben nu een nest aan de zijde waar de woningen gebouwd gaan worden. De Gemeente neemt daarom maatregelen om de eekhoorns goed te laten verhuizen: Er worden nestkasten opgehangen, voederkasten geplaatst, notenbomen worden als nieuwe voedselvoorziening aangeplant, en er komen eekhoornbruggen tussen de bomen ingespannen. Zo kunnen de eekhoorns hun weg op een veilige manier tussen de bomen door naar hun nieuwe leefgebied vinden.

Architect voor de dieren bouwt hotels, bruggen en restaurants voor de eekhoorns

Jennifer de Jonge van Faunest ontwerpt en realiseert als ‘architect voor de dieren’ de eekhoornbruggen, eekhoorn-bungalows en voederplekken. Ze doet dit in opdracht van de Gemeente Nijkerk en in samenwerking met adviesbureau voor de leefomgeving BügelHajema. “Het zijn de allerleukste projecten om aan te werken, waarbij je echt een nieuwe biotoop maakt voor de dieren.” vertelt Jennifer enthousiast.

Het zijn de allerleukste projecten om aan te werken, waarbij je echt een nieuwe biotoop maakt voor de dieren. Vaak doen we dit ook voor andere beschermde diersoorten bij projectontwikkelingen en renovaties. Zeker de gierzwaluw, huismus en vleermuis, die hun woning in de gevel en onder het dak van gebouwen hebben, krijgen eerst een aantal tijdelijke woningen aangeboden. Daarna worden in de gebouwen speciale verblijfplaatsen gerealiseerd, waardoor ze ook naderhand hun plek krijgen. Een woning in een woning!

Jennifer de Jonge - Architect voor de dieren

Zo’n verhuizing met de aanleg van een nieuw leefgebied in verband met een projectontwikkeling is een voorbeeld van natuurinclusief bouwen. Zo blijven de eekhoorns een prettig leefgebied houden, samen met de mensen die hier komen wonen.

Eekhoorns in Nijkerk voor verhuizing

Eekhoorns maken vaak voor zichzelf meerdere nesten, waarvan een daarvan hun hoofdverblijf is. Ze houden dan nog een stuk of 6 reservenesten aan. De nestverblijven die Faunest plaatst voor de eekhoorns zijn om te zorgen dat ze snel een plek vinden wanneer er gewerkt wordt in het gebied, en de bruggen zijn om de bomen met elkaar te blijven verbinden waarbij de bomen in fases gekapt worden.

Nog een leuk weetje: De verblijven zijn lokaal gemaakt van duurzaam eikenhout door Kien met Hout (Gorssel). Dit hout gaat zeker 25 jaar mee, zonder onderhoud. Er is geen lijm gebruikt waardoor de materialen uiteindelijk weer gemakkelijk circulair verwerkt kunnen worden. Het touw komt van de lokale touwslager in hetzelfde dorp (Touwslagerij Steenbergen) en is puur natuur. Hierdoor konden we gebruik maken van een 6-strengs touw voor een betere grip voor de eekhoorns. Als materiaal hebben we gekozen voor Manila touw. Manila heeft een natuurlijke vettigheid. Dit zorgt ervoor dat het minder water opzuigt, en dus minder zwaar gaat hangen aan de bomen tijdens regenbuien en dat het langer mee gaat. Het is daarmee ook een mooi voorbeeld van een lokale, duurzame oplossing die echt past bij de natuur er omheen.

Touw voor de eekhoornbrug
Eekhoornverblijf van lokaal Gelders eikenhout van Kien met Hout

Circulaire, biobased faunavoorzieningen voor eekhoorns

Deze maken we van duurzame, biobased materialen waarbij we de materialisatie laten aansluiten bij de gewenste levensduur en omgeving. In ons standaard assortiment hebben we eekhoorn-bungalows en voederkasten. Daarnaast kunnen we maatwerk-oplossingen realiseren, zoals deze eekhoornbruggen.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een passende oplossing om dieren te beschermen of de biodiversiteit te vergroten in een project? We maken graag kennis en bespreken wat er mogelijk is.

Meer weten?

Ben je op zoek naar een passende oplossing om dieren te beschermen of de biodiversiteit te vergroten in een project? We maken graag kennis en bespreken wat er mogelijk is.
Nest logo met tagline wit

Nest realiseert een beter leefklimaat en meer biodiversiteit in de gebouwde omgeving.

Contact

GRATIS CHECKLIST

Bouwbesluit voor de dieren

Ontvang de checklist met randvoorwaarden voor de 3 meest voorkomende gebouw-bewonende diersoorten. Te gebruiken voor: